Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Όταν μια διαφήμιση προκαλεί αντιδράσεις.

Ένα από τα blog που παρακολουθώ αρκετά συχνά , είναι το troktiko. Αρκετές φορές μπορεί εκεί κανείς να βρει διάφορες αναρτήσεις με ενδιαφέροντα θέματα ή breaking news. Αποτελεί μια καλή εναλλακτική μορφή ενημέρωσης. Επειδή βέβαια πολλές αναρτήσεις αποτελούν πνευματικούς καρπούς αναγνωστών του, μπορεί κανείς να δει ποικιλία απόψεων και οπτικών σε αυτές.

Τυγχάνει αυτές τις μέρες να έχει βγει ένα νέο διαφημιστικό μιας εταιρίας κινητής τηλεφωνίας, στο οποίο πρωταγωνιστές είναι κληρωτοί στρατιώτες, "φαντάροι" δηλαδή, όπως λέμε για ευκολία (και εντελώς λανθασμένα ταυτόχρονα ) . Παρακολουθήστε το.



Κάποιος λοιπόν, με το πρόσχημα του λανθάνοντος υπερπατριωτισμού έκανε το εξής σχόλιο στις 21/11/2009 http://troktiko.blogspot.com/2009/11/cosmote_20.html , στο οποίο επιγραμματικά αναφέρει πως παρουσιάζεται μια εικόνα μπάχαλο του ελληνικού στρατού και πως η λογοκρισία είναι καλή ιδέα σε τέτοιες περιπτώσεις.

Επειδή διαφωνώ με τη λογοκρισία, έστειλα το ακόλουθο μήνυμα στο τρωκτικο .

Καλησπέρα αγαπητό τρωκτικό. Θα ήθελα να αναφερθώ στην ανάρτηση http://troktiko.blogspot.com/2009/11/cosmote_20.html , που μιλά για τη διαφήμιση της cosmote. Συγκεκριμένα λοιπόν θα ήθελα να ρωτήσω τον κύριο που έστειλε το συγκεκριμένο κείμενο αν έχει υπηρετήσει στον ελληνικό στρατό. Είμαι σίγουρος πως η απάντηση δε θα είναι καταφατική. Όποιος έχει υπηρετήσει , όπως κι εγώ , σχετικά πρόσφατα, γνωρίζει πως αν υπάρχει κάπου μπάχαλο και ανοργανωσιά , στο μεγαλύτερο κομμάτι του τουλάχιστον , είναι στον Ε.Σ. Με ειλικρινή έκπληξη λοιπόν, καθώς απολύθηκα το 2008, διαβάζω να εκφράζει την απορία του για τη κατασταση που παρουσιάζεται στο διαφημιστικό. Να του γνωστοποιήσω λοιπόν πως τα τεκταινόμενα στη διαφήμιση, αν εξαιρέσουμε το τραγουδιστικό μέρος, είναι μια καθημερινή πραγματικότητα. Επιπρόσθετα, θα έλεγε κανείς πως η εικόνα είναι ελλιπής , καθώς συμβαίνουν καταστάσεις που δεν έχει φανταστεί και ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις κάθε φαντασία... Αλλά από την άλλη καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι για κάποιον να πιστέψει κάτι που δεν έχει ζήσει.

Το πρόβλημα δεν είναι αγαπητέ η διαφήμιση, που λαμβάνει αφορμή απο αντίστοιχα πραγματικά γεγονότα στον πραγματικό Ε.Σ. Το πρόβλημα είναι για ποιον λόγο να υπάρχει άφθονο υλικό για δεκάδες τέτοιες διαφημίσεις που θα μπορούσαν κάλλιστα να παίξουν στη τηλεόραση.

Μήπως επειδή στα περισσότερα στρατόπεδα η συνθήκες διαβίωσης είναι ΑΘΛΙΕΣ; Θέλετε μήπως να μιλήσουμε για τα φυλάκια , όπως αυτό της διαφήμισης; Για τη μοναξιά , το κρύο , τη κούραση , τη κακή διατροφή και τις οικονομικές επιβαρύνσεις; Ή μήπως θέλετε να μάθετε για τον υπέρογκο μισθό που έχει λαμβάνειν ένας κληρωτός στρατιώτης σε αναλογία με τις εργασίες που επιτελεί καθημερινά;

Όσο για το κομμάτι του κειμένου που αναφέρεται στην "δικαιολογημένη" λογοκρισία, δε χρειάζεται να πω τίποτε, καθώς ο συντάκτης του κειμένου εκτίθεται έως αηδίας...




Το αναρτώ και στο blog μου, γιατί δε θέλω αυτές οι σκέψεις εναντίωσης στον ανορθολογισμό και σε ακραίες πρακτικές να χαθεί. Μετά από e-mail που αντάλλαξα με κάποιον από το troktiko ( δε μου συστήθηκε :) ) , με ενημέρωσε ότι το σχόλιο μου θα δημοσιευτεί σήμερα το πρωί. Μιας και κάτι τέτοιο δεν έγινε λοιπόν, αποφάσισα να το δημοσιεύσω εδώ, όχι για τόσο γιατί έχω διάθεση να τους πάω κόντρα , όσο για να δείξω τα εξής:

Πρώτον , ΔΕΝ λαμβάνουμε υπόψιν μας τους άλλους. Όταν λέμε ότι ακούμε τι έχει να μας πει ο απέναντι , σπάνια το εννοούμε, υπό την έννοια ότι δεν μπαίνουμε στο κόπο να αξιολογήσουμε τα επιχειρήματα του και ενδεχομένως να αλλάξουμε άποψη. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να ευθυγραμμιζόμαστε με την άλλη άποψη , απλά ότι πρέπει να τη σεβόμαστε.

Δεύτερον, αν μια ιστοσελίδα όπως το troktiko , η οποία ομολογούμενως κάνει καλή δουλειά στην ενημέρωση, "ξεχνάει" να αφήσει να ακουστεί κι η άλλη άποψη ( πραγματικά δεν έχω καμιά διάθεση να φανώ κακοπροαίρετος απέναντι τους), ένω σαν ιστοσελίδα και ενστερνιζόμενη την ελεύθερη διακίνηση ιδεών μέσω του διαδικτύου υποστηρίζει γενικά εντελώς αντίθετα πράγματα, σκεφτείτε με ποιον τρόπο λειτουργούν τα μέσα μαζικής επικοινωνίας ( ή ενημέρωσης, τώρα πια ) , τα οποία στηρίζουν και στηρίζονται από κατεστημένα κομματικά ή επιχειρηματικά συμφέροντα!!

Αυτά και ελπίζω να μη σας κούρασα πολύ σήμερα.

1 σχόλιο:

  1. prosopika sumfono mazi sou mias.tora gia to troktiko kai thn aksiopistia tou afto einai ena allo zhtima...einai fanero pos den prokeitai gia ena athoo blog...to opoio exei katantisei parepiptontos san tis eidiseis tou star.
    mexri prosfata diavaza to prezatv alla kai afto ores ores kanei polu stoxopoihmena sxolia.
    epishs opos tha exeis paratirisei
    ta perissotera atoma pou kanoun sxolia se teoiou eidous blog einai toulaxiston kammena...opote me to na tous enantiotheis me kati logiko einai xasimo xronou...
    afta
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή